Kol, ved och chunks

Kvalitestkol för "low and slow" och höga temperaturer

 

Naturligt träkol ger högre värme vilket ger saftigare kött. Kolets träslag har också betydelse för värme och rökutvecklingen. Här gäller det att hitta just sin favorit!

 

För att ge den grillade maten rätt smak med din kamado är det viktigt att välja rätt kol av bästa kvalitet. Med hög kvalitet på kolet ser du till att du når och bibehåller önskad temperatur. I kombination med en keramisk grill som är välisolerad gör det att du behöver mindre värme totalt sätt för att tillaga din mat.

 

De stora bitarna brinner långsammare vilket ger dig möjlighet att tillaga mat under lång tid och med låg temperatur. Om du stänger ventilerna i din grill kan du återanvända delvis brunna träkolsbitar. De stora kolbitarna brinner länge och ger mycket lite aska.

 

Rökchunks är större träklossar som normalt används när du ska tillaga mat ”low and slow”. Chunks ger en mild, långvarig rökutveckling och varje chunk ger ett par timmars rök. Välj chunks om du vill ha en mildare, mer långvarig rökutveckling. Chunks finns i många olika träslag tex bok, ek äpple, körsbär.

 

Välj flis för en kraftigare och mer kortvarig rökutveckling. Flisen används vid kortvarig tillagning och blötläggs före användning för att röken inte skall bli för intensiv.